Tuesday, January 14, 2014

Moraliska Dilemman

Nej, det blev ingen bodypump i morse. Det blev en sväng till gymmet på kvällen istället. Hade hellre sprungit, men E ville gå till Mini-Sats, så då fick hon det. Hon behöver ju också röra på sig!

Har ägnat dagen åt att debattera legalisering av cannabis vara eller icke vara. Ibland blir jag inte klok på om folk menar det de säger, eller om de bara är ute efter att skapa debatt. Personligen är jag dock emot en legalisering, däremot för mer vård och mindre straff.

Dagens moraliska dilemma: Du hittar 1000 kronor på gatan, vad gör du med dem? Går till polisen eller behåller? Jag råkade ut för det idag, hittade en femhundring på vägen hem från ICA och plockade upp den. E var med och frågade varför jag tog upp den när det inte var mina pengar Jag sa att jag skulle ge dem till polisen. Sen gick vi vidare hemåt och bara några meter senare hittade jag en till. Det kändes lite som ett skämt... Men jag såg ingen människa i närheten som verkade leta efter dem, så jag tog med dem hem och nu är frågan Statuera exempel för E och ge henne en verklig moralövning, eller låtsas som att det regnar och behålla... OM jag ska lämna dem till polisen så får E följa med och se hur det går till också, men är det värt 1000:- att lära henne den livsläxan...? Usch, jag låter som en hemsk människa, men det är ändå en del pengar och väldigt lockande att behålla dem. Försöker intala mig att någon tagit ut dem för att köpa knark (för vem har kontanter på sig annars?) och då har jag ju stoppat ett brott (...) eller att ingen kommer fråga efter dem ändå hos polisen... Men samvetet säger lite annorlunda. För man borde ju lämna in dem, de är ju inte mina. Å andra sidan har jag ju inte stulit dem heller.

Ja ni hör ju vad jag funderar på ikväll! Intressant dock att den första femhundringen kändes som "Wow, 500 spänn!" men när jag hittade en till slog girigbuken till och ville hitta ännu flera, så sen var jag besviken att det "bara" var 1000:- ...

2 comments:

Anonymous said...

Got a point med att lämna in dem men å andra handen; vad kommer att hända med dem? Finns ju ingen som kan komma & Calais dem.. Eller förresten,det var jag som tappade dem på vägen hem! ;) i vote for keeping & buy something nice! :) boza!!! /ah

syster said...

får du inte tillbaka dom om ingen kan bevisa att det är han/hon som tappat dom?