Friday, September 20, 2013

Politik och sånt

Okej, först och främst: det finns två ämnen som är extra känsliga att debattera, religion och politik. Jag undviker gärna båda, eftersom jag inte är någon stark debattör. Jag behöver tid på mig att formulera mina svar. Men idag tänker jag diskutera politik; Moderatpolitikern Jan Ericson sa tydligen på SVT Debatt igår att han "inte fått några större mängder mail i sin mailbox från människor som tackar nej till en skattesänkning", så idag på Facebook såg jag flera stycken som uppmanade sina vänner och bekanta att maila Jan (jag delade bilden också för den som undrar, jag är inte för ett femte jobbskatteavdrag). Sen mailade jag Jan. Jag skriver sjukt många mail i tjänsten, men Jan fick dagens längsta från mig. Några timmar senare såg jag ett inlägg på hans egen hemsida/blogg via en länk på Facebook (tyvärr verkar det inte gå att länka direkt till inlägget, men det heter Reaktioner på SVT Debatt). Jag citerar för den som inte orkar läsa hela. Jan börjar med att konstatera att det görs ett uppror mot hans uttalande och att folk uppmanas att maila honom, sen konstaterar han vidare att han fått en del mail; "Jag googlade lite på en del av avsändarna och hittar bland dem en del mer välkända vänsterdebattörer, liksom personer som förekommit i andra typer av uppror mot Alliansen. Vissa avsändare driver egna vänsterbloggar eller är politiker på vänstersidan. Vissa bor uppenbarligen utomlands och flera av dem som mailar säger själva att de är studenter. En del av dem som mailar är uppenbart socialister, det framgår av innehållet. Så i vilken mån de som mailar verkligen företräder den breda arbetande medelklassen är väl tveksamt. Men det finns säkert ett antal alldeles vanliga svenska löntagare som gått på myten att statliga skattesänkningar skadar välfärden. Vi får väl se hur många mail det blir, men även om det så skulle komma hundratals eller tusentals mail så finns det faktiskt uppemot 5 miljoner löntagare i Sverige. ... För övrigt är statens budget på nära 2.000 miljarder. Självklart är det så att de 15 miljarder som går till skattesänkningar vare sig hjälper eller stjälper välfärden."

Och då undrar jag för det första: vem är den breda arbetande medelklassen i hans ögon? Är det han själv, i egenskap av moderat riksdagsledamot? Tydligen kan man i alla fall varken vara vänsterdebattör eller socialist och samtidigt representera medelklassen. Och sen: om 15 miljarder inte gör någon större skillnad i budgeten så varför inte flytta dem till t.ex. vårdbudgeten istället? Jag lovar att 15 miljarder till vården skulle göra enorm skillnad, mycket mer än en extra latte i veckan till mig!

Jan skriver också att många som mailat honom kommer från Göteborg, en stad där vård och skolor inte fungerar så bra. Sen raljerar han över att det är S-V-MP som styrt Göteborg i många år. Själv frågar jag mig då hur det kommer sig att Uppsala som enda kommun i Sverige inte fick ta del av den s.k. kömiljarden förra året, när Uppsala är en högerkommun? Jag tror jag ska maila Jan igen och fråga hur han resonerar kring detta. Jag tror inte han vågar svara. Jag tror hur som helst att om Sverige ska fungera med högerregering så måste vi avskaffa allt sånt som t.ex. skattefinansierad vård och snegla mer mot USA, med privata försäkringar. Jag förespråkar det verkligen inte, jag säger bara att man kan inte både äta kakan och ha den kvar.

Från det ena till det andra: igår somnade jag strax efter nio. Sen sov jag till sju imorse. Betydligt piggare och mer samlad idag således! Däremot har det inte blivit ett enda träningspass i veckan. Det finns en viss prestige i låga startnummer på lopp tycker jag, eftersom lägre startnummer brukar vara lika med tidig startgrupp och därmed snabba löpare. Så därför trivs jag väldigt bra med den här nummerlappen inför morgondagens ToppLopp.


Hoppas på en bra officiell 5k-tid. Har anmält mig i < 26-klassen, fast jag tror inte jag kommer ta mig runt under 27. Mina två tidigare lopp i Hagaparken har legat på 28:43 resp 28:42, så kanske inte ens 27 är möjligt? Vi får se.

Nu blir det iaf lite Lost innan sängen.

2 comments:

mamsen said...

Spännande slut på inlägget måste jag säga ;)

Jess said...

haha, ja vad hände?!