Friday, September 06, 2013

Grammatik-fredag

Jag känner att det är dags för dagens andra inlägg. Jag har ingen aning om vad jag vill skriva, men jag vill skriva. Är det inte så Läckberg & Co börjar alla sina böcker? Det verkar vara mer o mer så på senare tid iaf, eftersom exakt alla serier blir sämre o sämre med tiden.

I bilen på vägen till jobbet i morse försökte jag komma på skillnaden mellan Who och Whom. Det gick inte så bra, eftersom jag inte hade något att utgå ifrån mer än standardfrasen "To whom it may concern" som används när man skickar officiella brev o mail till nån sorts samhällelig institution, utan att veta exakt vem man ska skicka det till. Eftersom jag inte blev nå klokare av det så slängde jag ut frågan på mitt träningsforum ikväll, i gruppen Fit Grammar Nerds, och fick följande svar (översatta till svenska): WHO används när någon GÖR något. WHOM används när någon FÅR något. Man kan också tänka svaret i termer av HE eller HIM. Om svaret är HIM så är frågan WHOM (ser ni likheten, M:et på slutet?) Om svaret är HE så är frågan WHO (inget M). Så WHO loves you? HE does. WHOM do you love? I love HIM. I första frågan så är det jag som gör något, älskar någon. I andra frågan är det någon som blir älskad, dvs. får kärlek. Om man minns skillnaden mellan subjekt och objekt kan man även tänka subjekt = WHO, objekt = WHOM. Fast jag minns inte vad som var vad av subjekt och predikat, än mindre att det ens fanns något som heter objekt...

Jag förstår att alla andra också ägnar sin fredag åt att fundera över engelsk grammatik, så varsågoda ;) Mitt te hann kallna medan jag löste era problem, så som tack för hjälpen kan någon få bjuda mig på en varm kopp när det passar sig! (Dock helst inte Varma Koppen).

Den här veckan har jag ätit väldigt mycket skräp. Det började ju med finmiddag o ett par drinkar ute förra fredan. Sen McD med E på söndan. Lunch ute ett par dagar nu i veckan (även om Subway/sallad inte är det absolut onyttigaste man kan klämma i sig så är det mer kalorier än man tror i en pastasallad på stan). Stora middagar hemma. Jag älskar (god) mat! Sen har det blivit ett gäng kakor också. Och idag köpte jag godis för första gången sen midsommar. Köpte en liten påse (för ungefär 11-12:- för att ge lite perspektiv) och blev illamående efter halva. Jag ska sluta äta godis igen, det är inte värt. Inte så konstigt att jag är trött, om jag inte ger min kropp någon bestående energi. Som tur är så har den värsta tillbakatilljobbettröttheten lagt sig och jag orkar träna igen (även om jag "vilade mig i form" i mitten av veckan...) Imorrn blir det Tjejmilen, start 13.10 och inte så pepp (än). Känner mest stress inför morgondagen i sin helhet, eftersom jag kommer åka bil - hämta nummerlapp - åka bil - springa - åka bil - duscha - åka bil - gå ut o käka med storfamiljen... Vila? Det kan man göra i graven har jag hört. Jag har inte ens packat än! Morgondagens sovmorgon kan anse sig inställd. Tur jag inte behöver duscha INNAN loppet åtminstone! Ska nog skriva en lista på VAD jag ska packa ner, så kanske jag sparar lite tid imorrn bitti. Sen ska jag sova, eftersom jag tydligen inte hinner det imorrn. Hade hellre packat ikväll o sovit imorrn, men nu sover ju barnen i rummen där allt jag ska packa finns och det verkar onödigt att riskera att väcka dem, när de äntligen somnat. E tog förtvivlat lång tid på sig ikväll, men nu sover hon iaf. Och snart jag med. Packlista först bara. Och sluta blogga. Nu.

Gonatt.

1 comment:

Martina said...

Lycka till imorrn!

...och jag lägger det spännande om who/whom på minnet hihi