Thursday, October 31, 2013

Debatt

Kollar på SVT Debatt och funderar lite över Halloween. Frikyrkoprofilen Tommy Dahlman uttalar sig om två aspekter på jippot; dels den teologiska, att för den kristna kyrkan är det ingen lek att klä ut sig till djävulen när man tror på en andlig verklighet osv. Det argumentet köper jag. Men om man vill klä ut sig till annat då? E hade maskerad i helgen, jag såg inte en enda djävul. Ett par små häxor, men det är ju ingenting som inte förekommer till påsk också och då hör jag ingen uttala sig om det som ett problem. Dessutom: vart kommer Halloween-traditionen ifrån? "One nation under God" som amerikanerna säger i sin Pledge of allegiance. Eller "In God we trust", det officiella mottot för samma land.

Det andra argumentet Tommy använder är det terapeutiska, att folk som förlorat närstående måste få sörja ifred. Men här tycker jag nog att han behöver bli bättre på att skilja på Halloween (31/10) och Allhelgonahelgen (Allhelgondagen = 1/11, Alla helgons dag = den lördag som infaller mellan 31/10-6/11). Om jag förlorar min familj i en bilolycka kring påsk, ska jag kräva att andra slutar fira påsk då för att det ger mig tråkiga minnen? Tommy behöver jobba på sin argumentation.

Friskoledebatten är egentligen långt mer intressant, men det enda jag orkar skriva i den frågan ikväll är: Förstatliga skolan! Och vården. Ge alla samma möjligheter UTAN VINSTINTRESSE. Ett alternativ är krav på att återinvestera en viss (hög) procent av vinsterna i verksamheten.


No comments: