Tuesday, July 25, 2017

Mina drömmars stad

Paris, mon amour!

Drömmen om Paris har funnits sen jag började läsa franska för 23 år sen. Annat har kommit emellan och jag har inte kommit mig dit förrän nu, lagom till vår 10-åriga bröllopsdag nästa vecka. För vilken bättre plats att fira den, än i romantikens huvudstad?

Förväntningarna var lika höga som Eiffeltornet - och Paris levererade, mulna dagar till trots. Jag längtar redan till nästa resa! (Förhoppningsvis dröjer det inte 23 år till...) Checkade in på ett superfräscht, fyrstjärnigt hotell i 11e arrondissementet i torsdags morse (vi landade redan strax före 9). Därefter har vi ägnat fyra dagar åt att turista på turistigaste vis. Jag var orolig att skolfranskan inte skulle räcka till, men Paris 2017 är inte direkt Frankrike på 80-talet, när det sägs att de vägrade prata engelska. Den enda franska jag behövde använda mig av var "Parlez-vous Anglais?"

I min dröm om Paris har det alltid ingått att ta trapporna upp i Eiffeltornet, så det gjorde vi så långt man fick och sen hissen till toppen. Mäktigt! Triumfbågen gick vi bara under, inte upp i, men även det var en upplevelse. En dag la vi på att besöka Versailles och diskutera huruvida inträdespengarna är att uppmuntra egoism och storhetsvansinne eller ett bidrag till upprätthållandet av ett rejält stycke kulturarv. 

Var in i Sacre Coeur, såg Notre-Dame utifrån. Åt fyrarätters på Seine en kväll, otroligt vackert att se Notre-Dame i solnedgången och Eiffeltornet i mörkret. Hade gärna gått på nåt museum eller två (utöver Versailles), men det hanns inte med. Next time... 

Bjuder på lite blandade bilder, helt utan ordning.

1 comment:

AnnieeG said...

Härligt!